• Πέμπτη, 21 Ιούνιος, 2018

Αλ. Τσίπρας: Ποιος ο λόγος για εκλογές;

Peristeri News
Δεκέμβριος21/ 2016

Το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος Ιανουαρίου και η ένταξη της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση εντός του Μαρτίου είναι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης, όπως τον προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και «δεν θα παίξει τις κουμπάρες», αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. «Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στόχος μας είναι να κλείσει έως το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε». Όπως συμπλήρωσε, το επόμενο βήμα είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Κρήτη, ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την επιστολή προς το EuroworkingGroup, αλλά απάντησε πως δεν γνωρίζει λόγω της απουσίας του και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Υποθέτω ότι την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάλπες ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας». «Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές», είπε.

Ως προς το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «προετοιμαζόμαστε για την Γενεύη, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Είναι ο γνωστός Ερντογάν». Επιβεβαίωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετέχει και η Ε.Ε., όπως επεδίωξε η ελληνική πλευρά, αλλά και την εμπλοκή της Γερμανίας που, όπως συμπλήρωσε, συνιστά στροφή της στην εξωτερική πολιτική.

Για την διάσκεψη ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε ότι η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει, αλλά να συνεχίσει εφόσον μπορεί να υπάρξει  αποτέλεσμα.

Για το δημοψήφισμα μετά από ενδεχόμενη συμφωνία για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πάρει θέση. Δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις εκλογές στη Γερμανία και είπε χαμογελώντας πως «το ενδιαφέρον είναι θα γίνει υπουργός Οικονομικών». Εκτίμησε ότι η Μέρκελ δεν θα πάει με το ακροδεξιό AFD και ενδεχομένως θα αναζητήσει συμμαχία με τους Πράσινους και ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αποφασίσει να σπάσουν την συμμαχία με τους χριστιανοδημοκράτες.